Tăierea metalului cu un ferăstrău cu pânză pentru lemn? Mai bine nu. Vă vom explica de ce nu.

Multora le-a trecut prin gând aşa ceva şi poate şi cuiva dintre voi, cititorii – am un ferăstrău cu pânză (maşină-unealtă) pentru lemn, aşa că de ce să nu-l folosesc şi pentru materiale din metal sau oţel? Că este suficientă doar înlocuirea pânzei... Nu este însă aşa de simplu – ferăstraiele cu pânză destinate tăierii lemnului, de regulă, nu sunt prea potrivite pentru tăierea metalelor. Vă vom explica de ce.

tăierea unui profil din fier este interzisă
tăierea unui profil din fier este interzisă

Termenul cheie – viteza de tăiere

La tăiere, este important ca dinţii pânzei ferăstrăului să intre în material şi să îndepărteze suficient din acesta aşchii mari, nu numai praf. În caz contrar, dinţii s-ar putea îneca în material, s-ar toci sau s-ar putea chiar rupe. Această regulă este valabilă atât pentru lemn,
cât şi pentru metale.

Dar diferenţa este în viteză – la tăierea lemnului, pânza atinge o viteză semnificativ mai mare. În timp ce pentru oţel valoarea ideală se află în intervalul cuprins între 60 - 120 de metri pe minut (pentru ca dinţii pânzei de ferăstrău să aibă timp să „se înfigă“ în material şi să îndepărteze aşchia din acesta), în cazul lemnului, viteza poate fi chiar de zece ori mai mare. Iar în cazul buştenilor, viteza de tăiere poate ajunge chiar şi până la 3000 de metri pe minut.

Ferăstraiele cu pânză (maşinile-unelte) sunt adaptate acestor condiţii şi, în plus, în marea majoritate a cazurilor, nu permit reducerea vitezei pânzei la nivelul potrivit pentru metale. Deci, chiar dacă am monta pe ferăstrău pânza potrivită, aceasta se va roti prea repede şi mai degrabă va distruge materialul decât să-l taie bine.

Nici reducerea vitezei cu ajutorul unui convertizor de frecvenţă nu este o soluţie, deoarece după o astfel de ajustare, maşina-unealtă va pierde din putere şi nu va putea trage pânza ferăstrăului (pânza se va opri).

Tăierea lemnului versus tăierea metalelor

Ferăstraiele cu pânză pentru tâmplărie se caracterizează prin viteză mare, chiar şi cele mai mici ferăstraie putând roti pânza cu o viteză de până la 900 de metri pe minut (cum ar fi Parkside PBS 350 B2, Scheppach HBS 30 sau Einhell TC-SB 200). Pentru tăierea lemnului este valabil:

  • Viteza pânzei, în general, variază între aproximativ 370 şi 1500 de metri pe minut;
  • De regulă, cu cât ferăstrăul cu pânză este mai mare, cu atât este mai mare viteza pânzei bandă;
  • Maşinile-unelte mai mari au una, două sau mai multe viteze, iar uneori viteza pânzei poate fi schimbată în timpul mersului;
  • Vânzătorii de maşini-unelte indică „viteza de tăiere“ sau „viteza pânzei bandă“ ca parametru. Atenţie! Uneori pot indica rotaţiile pe minut, dar acestea sunt însă turaţiile motorului. Prin urmare, această informaţie nu ne este de prea mare ajutor, pentru că nu ştim care este transmisia dintre motor şi roata motoare.
     

Prin urmare, nu recomandăm tăierea materialelor din metal cu pânze bandă pentru lemn. Cu siguranţă nici oţelul şi nici metalele neferoase nu sunt o idee prea bună (şi dacă totuşi, doar în anumite situaţii). Pentru tăierea unor astfel de materiale este valabil:

Ce experienţe aveţi dvs. cu tăierea cu ferăstrăul cu pânză? Împărtăşiţi-le cu noi şi cu alţi cititori în comentariile de sub acest articol.

Te-a ajutat acest articol?

Evaluează și ajută-ne să ne îmbunătățim conținutul

Evaluare generală 5.0
Evaluare
article-rationg-decoration
Comentarii

Aveți o întrebare despre acest articol?