Alegerea lăţimii pânzei bandă pentru lemn

cum să alegeţi corect lăţimea şi grosimea pânzei bandă pentru tăierea lemnului

Raza tăiată - Lăţimea pânzei bandă
Raza tăiată - Lăţimea pânzei bandă

Grosimea pânzei bandă, cunoscută şi ca pânză banzic, reprezintă de fapt grosime tablei – benzii din care este realizată pânza. Dacă pe un fierăstrău care are roţi mici, montaţi o pânză prea groasă, veţi scurta durata de viaţă a pânzei. Măsuraţi diametrul roţii pe care va fi montată pânza şi împărţiţi-l cu 500. Rezultatul reprezintă grosimea maximă a pânzei bandă care nu va suferi pe fierăstrăul dumneavoastră. Exemplu: Roata are un diametru de 420 mm (420 ÷ 500 = 0,84). Deci, grosimea maximă a pânzei pentru acest fierăstrău este de 0,8 mm. Dacă diametrul roţilor fierăstrăului este mai mic de 350 mm, folosiţi întotdeauna o pânză bandă cu grosimea de max. 0,65 mm (pânze cu lăţimea de 3–13 mm).

Lăţimea pânzei bandă, cunoscută şi ca pânză banzic, se măsoară de la vârful dinţilor până la marginea posterioară. Majoritatea producătorilor de fierăstraie cu pânză indică intervalul de lăţimi ale pânzelor bandă, pentru care este conceput fierăstrăul lor. Pentru orice întrebări, nu ezitaţi să ne contactaţi în discuţia de sub articol.

Lăţimea pânzei bandă determină modul în care se va comporta pânza în tăietură. Dacă trebuie să faceţi tăieturi lungi drepte, folosiţi o pânză bandă cât mai lată. Dacă doriţi să tăiaţi în forme – raze, folosiţi o pânză bandă îngustă. Orientativ, putem spune că, cu cea mai mică pânză a noastră cu lăţimea de 3 mm (această pânză este la fel de lată ca un fierăstrău de traforaj), puteţi tăia o rază de 3 mm, cu pânza mijlocie cu lăţimea de 13 mm puteţi tăia o rază de 65 mm. Pânza cu lăţimea de 32 mm nu este potrivită pentru tăierea în forme şi este utilizată doar pentru tăieturi drepte.

Te-a ajutat acest articol?

Evaluează și ajută-ne să ne îmbunătățim conținutul

Evaluare generală 4.3
Evaluare
article-rationg-decoration
Comentarii

Aveți o întrebare despre acest articol?