Cu ferăstrăul (maşina-unealtă) începe totul – dar ce ferăstrău anume să alegem? Pe piaţă există un număr foarte mare de ferăstraie şi aspectele, în funcţie de care clientul alege, pot fi foarte multe. Deoarece furnizăm pânze bandă practic pentru toate tipurile de maşini-unelte, avem o imagine de ansamblu destul de largă. Indiferent dacă sunteţi modelist, meşter pasionat sau profesionist, suntem încrezători că vă vom putea sfătui. Şi vom adăuga şi sugestii privind pânzele care se potrivesc ferăstrăului dumneavoastră. Citiţi mai departe şi nu ezitaţi să ne împărtăşiţi experienţa dvs. în comentariile de sub articol.

Vă vom sfătui cu alegerea ferăstrăului de masă
Vă vom sfătui cu alegerea ferăstrăului de masă

Parametrii de bază ai ferăstrăului – înălţimea şi lăţimea tăieturii

ÎNĂLŢIMEA TĂIETURII. Una dintre valorile indicate de producătorii de ferăstraie cu bandă este înălţimea maximă a tăieturii. Dar dacă intenţionaţi să efectuaţi tăieturi la această valoare în mod regulat, ar fi mai bine să alegeţi un ferăstrău mai mare. Nu este prea indicat să lucraţi mult timp la limita maximă posibilă pe care vi-o permite ferăstrăul. În acest caz, pânzele s-ar putea uza mai repede, s-ar putea opri în tăietură sau v-aţi putea confrunta cu o putere insuficientă a maşinii-unelte.

Iar dacă trebuie să efectuaţi lucrări fine (cum ar fi tăierea în forme sau tăieturi foarte precise), nu exageraţi cu dimensiunea maşinii-unelte. Paradoxal, o pânză prea subţire nu va fi prea stabilă pe un ferăstrău prea mare. Pe scurt – maşinile-unelte mari sunt potrivite pentru tăierea dimensiunilor mari, iar maşinile-unelte mici, dimpotrivă, pentru tăierea dimensiunilor mici.

LĂŢIMEA TĂIETURII. Poate fi caracterizată ca fiind dimensiunea materialului tăiat, care încape între cadrul maşinii-unelte şi pânza ferăstrăului. Această valoare este adesea denumită ca fiind aşa-numitul parametru de dispunere şi depinde de dimensiunea (diametrul) roţilor. Aici se aplică o ecuaţie simplă – cu cât roţile sunt mai mari, cu atât lăţimea tăieturii va fi mai mare (atenţie, acest lucru nu este valabil pentru ferăstraiele a căror construcţie constă din trei roţi).

Dacă producătorul nu indică diametrul roţilor, acesta ar trebui să fie dedus măcar cu aproximaţie, deoarece va fi doar puţin mai mic decât valoarea lăţimii tăieturii. De asemenea, este indicat să ţineţi cont şi de grosimea barei de ghidare – pentru că dacă o doriţi între cadru şi pânză, lăţimea tăieturii se va micşora.

Ce trebuie să ştiţi înainte de a cumpăra un ferăstrău cu bandă de masă

FERĂSTRAIE CU BANDĂ VECHI ŞI UTILIZATE. Aveţi în atelier o maşină-unealtă veche de când lumea? Sau aveţi de gând să cumpăraţi una similară de la vreun bazar? În acest caz, ar fi bine să ştiţi că astfel de ferăstraie sunt de obicei nu numai mai grele şi mai robuste (cu ani în urmă nu se făcea economie la material), ci şi mai simple – adică fără bară de ghidare, măsurătoare sau posibilitatea de a slăbi sau tensiona rapid pânza. Din experienţa noastră, ştim că la ferăstraiele vechi merită renovarea cel puţin a ghidajului pânzei şi cauciucarea roţilor, eventual înlocuirea rulmenţilor şi realizarea unei bare de ghidare.

FERĂSTRAIE CU BANDĂ NOI. Dacă vă decideţi să cumpăraţi o maşină-unealtă nouă, pe care să o alegeţi? Ce ferăstrău se potriveşte pentru ce? Şi cu ce pânze bandă va funcţiona cel mai bine? Pentru a vă ajuta cât mai mult cu alegerea, v-am pregătit o prezentare practică cu sugestii concrete. În aceste scopuri, distingem trei categorii de ferăstraie cu bandă în funcţie de dimensiunea (diametrul) roţilor:

  • Ferăstraie cu bandă de dimensiuni mici (200 - 250 mm)
  • Ferăstraie cu bandă de dimensiuni medii (250 - 325 mm)
  • Ferăstraie cu bandă de dimensiuni mari (325 - 800 mm)

Nu uitaţi că un aspect important la alegerea unui ferăstrău îl reprezintă şi materialele din care este realizat şi preţul. Se poate spune că preţul corespunde nu numai calităţii, dar şi productivităţii. Pentru maşinile-unelte mai ieftine se folosesc, de exemplu, table mai subţiri, din fontă este realizată maxim masa, iar puterea motorului este mai slabă. Un mare dezavantaj pot fi piesele din plastic (şuruburi, manete etc.) pe care le puteţi îndoi sau rupe atunci când le utilizaţi frecvent sau cu forţă mare. Pentru cei care folosesc ferăstrăul doar ocazional, o opţiune mai ieftină poate fi suficientă, dar profesioniştilor le-am recomanda o maşină-unealtă mai scumpă.

💡 Cel mai bine ar fi să încercaţi undeva ferăstrăul înainte de a-l cumpăra. Dar dacă nu aveţi această posibilitate, poate v-ar ajuta măcar videoclipurile de pe YouTube să vă faceţi o idee mai bună despre lucrul pe ferăstrăul ales.

ferăstraie cu bandă mici JET, ATIKA, GÜDE
ferăstraie cu bandă mici JET, ATIKA, GÜDE

I. Ferăstraie cu bandă de dimensiuni mici – diametrul roţilor este cuprins între 200 şi 250 mm

Este vorba de cele mai mici ferăstraie cu bandă, dintre atributele lor făcând parte alimentarea 220 V şi o viteză constantă a pânzei (600 sau 900 m/min). Aceste maşini-unelte au bară de ghidare laterală, masă simplă basculantă (între 0° şi 45°), dimensiuni de aproximativ 300 x 300 mm şi, în unele cazuri, riglă unghiulară glisantă. Conform experienţei noastre, aceste ferăstraie sunt potrivite pentru tăieturi de până la 5 cm înălţime (excepţional până la 10 cm, dar în detrimentul performanţei).

Exemple de ferăstraie cu bandă de dimensiuni mici: JET JWBS-9X, HECHT 8925, Einhell TC-SB 200/1, LIDL Parkside PBS 350 A1, Atika BS205, Güde GBS 200, Roxta RPP-225

Ce pânze să alegeţi pentru o maşină-unealtă mică?

  • Lungimea pânzei: Variază între 1400 şi 1600 mm.
  • Lăţimea pânzei: Ferăstraiele sunt cel mai adesea dotate cu pânză bandă cu o lăţime de 6 (7) mm, utilizabile sunt pânzele cu o lăţime cuprinsă între 3 şi 12 (13) mm. De regulă, cele mai înguste pânze sunt potrivite, de exemplu, pentru tăierea placajului. Pentru mai multe detalii şi particularităţi, aruncaţi o privire pe articolul nostru AICI.
  • Grosimea pânzei: Producătorii furnizează maşina-unealtă cel mai adesea cu pânze cu o grosime de 0,36 mm (ceea ce este corect din punct de vedere tehnic pentru roţi cu un diametru mic de 200 mm). Desigur, grosimea îndrăgită de clienţii noştri este de 0,5 mm, pe care o recomandăm şi noi – o astfel de pânză este mai rigidă şi se manevrează mai bine cu ea în timpul lucrului pe ferăstrău.

🔥 SUGESTIILE NOASTRE: În această categorie, cel mai adesea se folosesc 1400x6x0,5mm TPI 6 Skip şi 1400x6x0,5 TPI 4 Skip. Pentru cea mai fină tăietură, ideală este cea mai îngustă pânză din oferta noastră, 1400x3x0,65 mm TPI 14 Regular.

ferăstraie cu bandă medii Holzmann, Scheppach, Makita
ferăstraie cu bandă medii Holzmann, Scheppach, Makita

II. Ferăstraie cu bandă de dimensiuni medii – diametrul roţilor este cuprins între 250 şi 325 mm

Acestea au cel mai adesea alimentare 220 V şi dispun de masă basculantă (în intervalul de 45° sau mai mult), cu dimensiuni de aproximativ 500 x 500 mm. Ferăstraiele de dimensiuni medii au, de regulă, bară de ghidare laterală, riglă pentru măsurarea lăţimii tăieturii sau riglă unghiulară glisantă. Unele pot avea chiar şi dotări ingenioase, precum lumină sau riglă laser. O caracteristică frecventă şi utilă constă în două viteze selectabile ale pânzei sau posibilitatea de a schimba această viteză în mod continuu. (Viteza mai mare a pânzei este potrivită pentru tăierea lemnului moale şi a diametrelor mari, viteza mai mică, dimpotrivă, pentru lemnul tare şi diametrele mai mici.)

Ferăstraiele de dimensiuni medii sunt un fel de maşini-unelte universale care vă permit să tăiaţi în forme sau să efectuaţi tăieturi drepte. Cine are o astfel de maşină-unealtă în atelierul său, îşi extinde semnificativ posibilităţile de lucru cu materialul.

❗️Dar atenţie! Pentru tăierea zilnică a grinzilor de 14 cm grosime nu este potrivită. Pentru o astfel de tăiere, puterea ferăstrăului de dimensiuni medii nu va fi suficientă, mult mai bine se va descurca un ferăstrău de dimensiuni mari (de fapt şi pânzele bandă cu pasul dinţilor TPI 2, care sunt mai potrivite pentru aceasta, datorită grosimii lor de 0,8 mm, sunt potrivite mai mult pentru maşini-unelte mari).

Exemple de ferăstraie cu bandă de dimensiuni medii: Holzmann HBS300J, Makita LB1200F, Holzstar HBS251, DeWALT DW739, DW 738, Scheppach BASA 3, HBS400.

Ce pânze să alegeţi pentru o maşină-unealtă medie?

  • Lungimea pânzei: Variază între 1600 şi 2400 mm.
  • Lăţimea pânzei: Dacă maşina-unealtă are în dotare şi pânze bandă, acestea pot avea lăţimi diferite. Pentru aceste ferăstraie, cele mai potrivite sunt, de regulă, pânzele cu lăţimea cuprinsă între 3 şi 15 (16) mm. Depinde şi de faptul dacă intenţionaţi să tăiaţi forme (pentru asta servesc pânzele mai înguste) sau dacă trebuie să efectuaţi tăieturi drepte (pânze mai late). Cu alegerea lăţimii vă vom sfătui AICI.
  • Grosimea pânzei: Ideală este 0,5 sau 0,6 mm.

🔥 SUGESTIILE NOASTRE: Cele mai utilizate pânze din această categorie au lăţimea 16x0,65, pasul TPI 3 Skip (de exemplu, pe ferăstrăul Holzmann HBS300J-230V este pânza 2240x16x0,65 TPI 3-Skip). Mai multe despre pasul dinţilor, citiţi AICI.

ferăstraie cu bandă mari Holzkraft, PROMA, Holzmann
ferăstraie cu bandă mari Holzkraft, PROMA, Holzmann

III. Ferăstraie cu bandă de dimensiuni mari – diametrul roţilor este cuprins între 325 şi 800 mm

La ferăstraiele cu bandă de dimensiuni mari veţi întâlni, în primul rând, alimentare 400 V. Practic, fiecare maşină-unealtă de acest tip va avea masă basculantă cu o lăţime de aproximativ 700 mm, intervalul de înclinare fiind diferit. Ar trebui să aibă în mod standard bară laterală de ghidare (cu măsurarea lăţimii tăieturii) sau riglă unghiulară glisantă, iar în unele cazuri veţi întâlni, cu siguranţă, dotări ingenioase, precum lumină sau riglă laser.

Majoritatea ferăstraielor mari ar trebui să permită operatorului să selecteze viteza pânzei bandă (viteza mai mare a pânzei este potrivită pentru tăierea lemnului moale şi a diametrelor mari, viteza mai mică, dimpotrivă, pentru lemnul tare şi diametrele mai mici). Aceste maşini-unelte sunt performante şi, prin urmare, se potrivesc perfect pentru tăierea lemnului de dimensiuni mai mari (adică pentru tăieturi drepte).

Exemple de ferăstraie cu bandă de dimensiuni mari: Holzkraft HBS633S, HBS533, PROMA PP-500, Holzmann HBS800, Scheppach Basa 4, JESAN KOVO PPW800.

Ce pânze să alegeţi pentru o maşină-unealtă mare?

  • Lungimea pânzei: Variază între 2400 şi 5600 mm.
  • Lăţimea pânzei: Se folosesc pânze cu o lăţime cuprinsă între 10 şi 30 mm, în dotarea maşinii-unelte să vă aşteptaţi la pânze mai late pentru tăieturi drepte. Dar şi cu un ferăstrău mare se pot tăia forme (mai mari) – alegeţi de la noi pânza bandă potrivită de o lăţime mai mică, în acest sens vă poate ajuta articolul de AICI.
  • Grosimea pânzei: 0,8 mm, 0,9 mm sau 1,1 mm. Câteodată poate fi folosită şi grosimea de 0,65 mm (este valabil pentru cele mai mici maşini-unelte din această categorie).

🔥 SUGESTIILE NOASTRE: Cele mai utilizate pânze din această categorie au lăţimea 19x0,8, pasul TPI 3 Skip sau TPI 2 Hook (de exemplu, pe ferăstrăul LAGUNA 14BX este pânza 2946x19x0,8 TPI 3-Skip). Mai multe despre pasul dinţilor, citiţi AICI.

🔎 Ce spuneţi? V-aţi selectat ferăstrăul? Vă va fi suficient unul mai mic, sau mergeţi pe unul mare? Indiferent de maşina-unealtă selectată, nu uitaţi că  importante sunt şi pânzele bandă de calitate! Încercaţi-le pe ale noastre. În motorul de căutare AICI, vă vom recomanda pânze bandă individuale, precum şi seturi complete direct pentru ferăstrăul dumneavoastră, pentru a-l putea folosi la maximum. (Mai multe despre căutarea pânzelor în funcţie de maşina-unealtă scriem în articolul de AICI). De asemenea, puteţi utiliza şi configuratorul nostru.

Te-a ajutat acest articol?

Evaluează și ajută-ne să ne îmbunătățim conținutul

Evaluare generală 5.0
Evaluare
article-rationg-decoration
Comentarii

Aveți o întrebare despre acest articol?