Pânze bandă pentru lemn: Dinţi căliţi, necăliţi şi din carburi. Care este diferenţa dintre ei?
Nu toţi dinţii sunt la fel. Dacă veţi căuta pe internet pânze bandă pentru lemn, probabil că cel mai adesea veţi întâlni oferte de pânze cu dinţi căliţi, uneori chiar şi cu dinţi necăliţi. În e-shopul nostru vor fi însă pânze cu dinţi căliţi sau cu dinţi din carburi. Dar ce înseamnă acest lucru şi care este diferenţa dintre tipurile de dinţi? Vom răspunde la toate, citiţi mai departe...
Cei mai de bază sunt dinţii necăliţi, aşa se fabricau pânzele bandă înainte. Pentru acest tip este caracteristic faptul că tăişul dinţilor este realizat din acelaşi material ca şi restul pânzei şi, prin urmare, are şi aceleaşi proprietăţi. În ceea ce priveşte duritatea, vorbim despre o valoare de 45 până la 50 HRC (unitatea de duritate a metalului). Şi asta este o problemă.
Pânzele bandă ar trebui să aibă în mod corect un corp flexibil al pânzei pentru a rezista la îndoirile pe roţi, dar în acelaşi timp vârfuri dure ale dinţilor ca tăişul să se menţină ascuţit pe o perioadă lungă de timp.
Pânzele cu dinţi căliţi (în e-shop oferim Flexback) au un corp similar, dar vârfurile dinţilor sunt călite la o duritate de 55 până la 57 HRC. Datorită acestui fapt, o astfel de pânză ar trebui să aibă o rezistenţă de aproximativ trei ori mai mare la tăierea lemnului moale decât pânzele cu dinţi necăliţi.
Pentru a vă face o idee, duritatea lamei unui cutter variază între 60 şi 62 HRC. Este un oţel carbon similar – dur, dar în acelaşi timp destul de fragil pentru a avea loc ruperea cuţitului.
Şi, în sfârşit, pânzele bandă pentru lemn cu dinţi din carburi (în e-shop oferim CarbideWood – mai multe detalii despre ele aici). Acestea sunt unice prin faptul că pe vârfurile pânzei din oţel carbon au sudată şi carbură sinterizată. Duritatea acestui material este de aproximativ 90 HRC, aşa că pânza bandă ar trebui să aibă o capacitate de tăiere de aproximativ zece ori mai mare decât o bandă cu dinţi căliţi.
Atenţie la terminologie
Atunci când căutaţi informaţii despre pânzele bandă, întâlniţi adesea şi alţi termeni, cum ar fi pânză din oţel carbon sau pentru arcuri. Este important să ne dăm seama la ce se referă de fapt un astfel de termen – în aceste cazuri, este vorba de materialul din care este realizată întreaga pânză, iar ambii termeni se referă la acelaşi tip de material. Cu alte cuvinte pânză din oţel carbon şi pentru arcuri înseamnă acelaşi lucru, numai fiecare îi poate spune puţin altfel.
În acelaşi timp, cu cea mai mare probabilitate este vorba de pânze cu dinţi căliţi, în mod excepţional aceste pânze pot avea dinţi care nu sunt căliţi.
Probabil aţi întâlnit şi pânze bimetalice. Prin construcţia lor, acestea sunt destinate în principal debitării metalului (unghiurile dinţilor, dimensiunea ceaprazului) – pentru prelucrarea obişnuită a lemnului, din cauza preţului, pânzele bimetalice nu sunt prea rentabile şi de aceea pentru lemn nu le oferim. Singura excepţie este pânza cu lăţimea de 34 mm, care este destinată debitării buştenilor.
Ce dinţi v-au satisfăcut cel mai mult pe dvs.? Împărtăşiţi-vă experienţa cu noi şi cu ceilalţicititori în discuția de sub articol.