Cum să tensionaţi pânza bandă pentru lemn?
Această întrebare simplă (dar atât de importantă) şi-au pus-o probabil toţi cei care au tăiat vreodată lemn cu un ferăstrău cu pânză. Pânza bine tensionată este temelia – acest lucru este important pentru buna funcţionare a maşinii-unelte, pentru calitatea tăieturii şi pentru siguranţă. De aceea, acum vom trece în revistă câteva elemente şi aspecte esenţiale care trebuie avute în vedere la tensionare.
Poziţia pânzei bandă pe roata motrice superioară
Pânza bandă ar trebui să fie plasată pe roata motrice superioară astfel încât talpa dintelui (adică partea cea mai inferioară a dintelui) să fie în mijlocul roţii.
Acest lucru poate fi realizat prin înclinarea roţii superioare cu ajutorul şurubului din spatele acesteia. În timpul reglării poziţiei pânzei, aceasta trebuie să fie parţial tensionată. De asemenea, asiguraţi-vă că ghidajele nu împiedică deplasarea pânzei (ghidajele se reglează ulterior, după poziţionarea şi tensionarea pânzei).
Dacă aveţi o pânză atât de lată încât talpa dintelui nu poate fi plasată în mijlocul roţii motrice, plasaţi-o în aşa fel încât nici marginea din spate a pânzei şi nici vârfurile dinţilor să nu iasă în afara roţii. Lăţimea pânzei nu are voie să fie mai mare decât lăţimea roţii motrice (articolul Alegerea lăţimii pânzei bandă pentru lemn). În timp ce reglaţi astfel poziţia pânzei bandă, rotiţi roata motrice cu mâna (atenţie la degete), urmăriţi unde se aşează pânza şi, dacă este necesar, reglaţi poziţia.
Şi ce facem cu roata motrice inferioară? Dacă aveţi un ferăstrău în stare normală, nu este nevoie să vă preocupaţi de roata motrice inferioară – pânza trebuie să se aşeze corect singură, ceea ce înseamnă că nici vârfurile dinţilor şi nici marginea din spate a pânzei nu vor ieşi în afara roţii.
Verificarea tensionării
În timpul tensionării pânzei, maşina-unealtă trebuie să fie oprită, capacele deschise, iar cu degetul verificaţi întinderea pânzei – nu are voie să se întindă în lateral cu mai mult de 3 mm. Întinderea pânzei se verifică mai bine pe partea stângă a maşinii-unelte, unde nu sunt ghidaje (cu capacul deschis). Pânza ar trebui să emită un sunet metalic atunci când bateţi cu degetele pe ea.
Forţa de tensionare corectă
Dacă pânza nu este suficient de tensionată, va tăia strâmb în materialul de tăiat. Dacă pânza este, dimpotrivă, tensionată excesiv, este foarte probabil că mai devreme sau mai târziu se va rupe.
Pe pânza ruptă puteţi verifica cu uşurinţă dacă a fost sau nu supratensionată. Aşezaţi-o pe podea şi uitaţi-vă, îndeosebi, la capete. Dacă pânza este drept întinsă, gradul de tensionare a fost corect. Dacă capetele se ridică în sus sau pânza în sine se răsuceşte, înseamnă că a fost supratensionată. În acest caz, data viitoare ar trebui să o tensionaţi mai puţin.
Pretensionarea cu ajutorul rulmentului canelat
Unii utilizatori care taie în forme (raze mici), de obicei, cu o pânză de 6 mm lăţime, folosesc rulmentul de sprijin cu canelură din spate. Această canelură serveşte la stabilizarea pânzei, aşa că datorită acesteia se taie mai bine în forme.
În acest caz, pentru pretensionarea pânzei bandă, rulmentul din spate trebuie deplasat în faţă cu 3 mm. Datorită acestui lucru, marginea din spate nu deviază spre lateral la tăierea razelor, deoarece pânza rămâne în canelură. De asemenea, pânza nu are tendinţa să alunece de pe roţi atunci când se iese din materialul tăiat.
Reţineţi că la pretensionarea cu rulmentul, pe roata motrice superioară pânza se va deplasa puţin înainte. De aceea, trebuie să o readuceţi în mijlocul lăţimii roţii, tot astfel trebuie să readuceți în mijlocul lăţimii roţii şi talpa dintelui (prin înclinarea roţii motrice superioare cu ajutorul şurubului – a se vedea mai sus).
Totuşi, această reglare nu este tocmai una obişnuită – marginea din spate a pânzei în contact cu rulmentul şi canelura suferă mai mult, iar pânzele se pot rupe prematur pe această parte (mai multe în articolul De ce se rup pânzele bandă pentru lemn).
Ce experienţe aveţi dvs. cu tensionarea pânzelor bandă? Aveţi sugestii pentru îmbunătăţiri sau, dimpotrivă, probleme care se repetă frecvent? Împărtăşiţi-le cu noi în discuţie.