Cum să alegeţi pânza bandă pentru lemn? #2

În acest articol vom vedea cum aflăm lungimea, lăţimea şi pasul dinţilor corecte ale unei pânze bandă (pânze banzic) pentru lemn.

Care este lungimea corectă a pânzei bandă?

Determinarea lungimii

Lungimea pânzei bandă (pânzei banzic) depinde întotdeauna de tipul de maşină-unealtă şi, de regulă, este indicată în manualul de utilizare al fierăstrăului sau pe eticheta acestuia. Dacă nu puteţi afla lungimea în acest mod, atunci:

  • Măsuraţi pânza bandă ruptă.
  • Măsuraţi pânza bandă sudată – aşezaţi-o cu sudura spre pământ, faceţi o liniuţă lângă sudură, împingeţi pânza bandă de-a lungul circumferinţei spre podea până când apare din nou sudura, faceţi o altă liniuţă, măsuraţi distanţa dintre liniuţe.
  • Luaţi o sfoară, înfăşuraţi-o peste roţi de-a lungul circumferinţei exterioare şi, în funcţie de lungimea acesteia, determinaţi lungimea aproximativă a pânzei bandă (nu prea recomandăm această metodă, fiind o ultimă soluţie şi nu prea precisă de determinare a lungimii pânzei).

Cele mai frecvente fierăstraie şi lungimi ale pânzelor

Parkside (LIDL): 1400 mm - Pânză bandă 1400 mm

Scheppach HBS 261: 1790 mm - Pânză bandă 1790 mm

Český Brod P 320/II: 2040 mm - Pânză bandă 2040 mm

Scheppach Basa 3: 2360 mm - Pânză bandă 2360 mm

Raza-taiata-latimea-panzei-banda
Raza-taiata-latimea-panzei-banda

Care este lăţimea corectă a pânzei bandă?

Fierăstrăul dumneavoastră pentru lemn permite probabil utilizarea unei pânze cu lăţimi diferite, intervalul lăţimilor este menţionat în manualul de utilizare. De regulă, dacă diametrul roţilor fierăstrăului este de 350mm sau mai mic, nu ar trebui să utilizaţi pânze mai late de 13 mm.

Cu cât pânza este mai lată (în funcţie de fierăstrăul dumneavoastră), cu atât va avea o durată de viaţă mai lungă.

Prin urmare, alegeţi o pânză cât mai lată, ţinând cont de raza pe care doriţi să o tăiaţi. Următorul tabel vă va ajuta să determinaţi cu aproximaţie raza care poate fi tăiată cu o anumită lăţime într-o singură tăietură curată (fără a fi nevoie să vă întoarceţi la tăietură).

descrierea pasului tpi
descrierea pasului tpi

Ce mărime a dinţilor (pasul TPI) să alegeţi?


Dimensiunea dinţilor o vom alege în funcţie de înălţimea materialului tăiat (dimensiunea materialului prin care pânza trece dintr-o dată) şi în funcţie de acurateţea dorită a tăieturii.

Un dinte mare cu tpi 2, tpi 3 şi tpi 4 se foloseşte pentru secţiuni mari şi pentru tăieturi grosiere rapide. Sunt potrivite pentru tăierea longitudinală a lemnului moale şi brut (proaspăt).

Un dinte mediu cu tpi 4, tpi 6 şi tpi 8 se foloseşte pentru tăierea normală, fiind mărimea cea mai frecvent utilizată. Se utilizează pentru tăieri longitudinale şi transversale, oferă cel mai bun raport viteză-acurateţe a tăieturii.

Un dinte mic, cu tpi 10 şi tpi 14 se foloseşte pentru tăieturi fine şi acolo unde este necesară o acurateţe ridicată a tăieturii. Cel mai adesea este folosit pentru tăierea placajelor sau a scândurilor cu o înălţime de până la 10 mm.

Ce înseamnă TPI?

TPI este abrevierea engleză pentru „teeth per inch“, adică dinţi pe inci. Este vorba de numărul de dinţi pe inch şi măsoară 25,4 milimetri. Cu cât numărul este mai mic, cu atât dinţii sunt mai mari. Cu cât numărul tpi este mai mare, cu atât pasul are mai mulţi dinţi şi cu atât dintele este mai mic. Tabelul următor include conversia TPI pentru distanţa dintre vârfuri în milimetri.

Marcare TPI distanţa dintre vârfuri în [mm]
2 TPI 13 milimetri
3 TPI 8,5 milimetri
4 TPI 6 milimetri
6 TPI 4 milimetri
8 TPI 3 milimetri
10 TPI 2,5 milimetri
14 TPI 1,8 milimetri

skip hook regular
skip hook regular

Ce formă a dinţilor să alegeţi? Ce înseamnă Regular, Skip şi Hook?


Regular indică forma normală a dintelui cu un unghi de degajare de 0°, îl întâlnim la pasuri mai mici de 14, 10, 8 şi 6. Avantajul acestei geometrii constă într-o tăietură netedă şi curată.

Skip indică o geometrie în care dintele este întotdeauna ca şi cum ar lipsi, este sărit (în engleză Skip - a sări). Unghiul de degajare al dinţilor Skip este de 0° pentru o intrare continuă şi mai puţin agresivă în tăietură. Este potrivită pentru tăierea productivă şi tăierea grosieră a materialelor.

Hook indică forma de cârlig a dintelui cu un unghi de degajare agresiv de 10°. Este potrivită pentru tăierea lemnului tare sau greu de tăiat cu diametre mai mari.

Simonds panza verticala pentru lemn
Simonds panza verticala pentru lemn

Te-a ajutat acest articol?

Evaluează și ajută-ne să ne îmbunătățim conținutul

Evaluare generală 4.6
Evaluare
article-rationg-decoration
Comentarii

Aveți o întrebare despre acest articol?