Alegerea pânzei bandă pentru lemn

Citiţi cum să alegeţi o pânză bandă pentru tâmplărie, care vă va servi mult timp şi bine.

Cum să alegeţi pânza bandă pentru lemn?

Lăţimea şi grosimea pânzei bandă

Grosimea pânzei bandă, cunoscută şi ca pânză banzic, reprezintă de fapt grosimea tablei – benzii din care este realizată pânza. Dacă pe un fierăstrău care are roţi mici, montaţi o pânză prea groasă, veţi scurta durata de viaţă a pânzei. Măsuraţi diametrul roţii pe care va fi montată pânza şi împărţiţi-l cu 500. Rezultatul reprezintă grosimea maximă a pânzei bandă care nu va suferi pe fierăstrăul dumneavoastră. Exemplu: Roata are un diametru de 420 mm (420 ÷ 500 = 0,84). Deci, grosimea maximă a pânzei pentru acest fierăstrău este de 0,8 mm. Dacă diametrul roţilor fierăstrăului este mai mic de 350 mm, folosiţi întotdeauna o pânză bandă cu grosimea de max. 0,65 mm (pânze cu lăţimea de 3–13 mm). Dacă diametrul roţilor este mai mic de 250 mm, folosiţi o pânză bandă cu grosimea de max. 0,5 mm (în ofertă avem pânze cu lăţimea de 6, 10 şi 13mm)

Lăţimea pânzei bandă, cunoscută şi ca pânză banzic, se măsoară de la vârful dinţilor până la marginea posterioară. Majoritatea producătorilor de fierăstraie cu pânză indică intervalul de lăţimi ale pânzelor bandă, pentru care este conceput fierăstrăul lor. Pentru orice întrebări, nu ezitaţi să ne contactaţi în discuţia de sub articol.

Lăţimea pânzei bandă determină modul în care se va comporta pânza în tăietură. Dacă trebuie să faceţi tăieturi lungi drepte, folosiţi o pânză bandă (pânză banzic) cât mai lată. Dacă doriţi să tăiaţi în forme – raze, folosiţi o pânză bandă îngustă. Orientativ, putem spune că, cu cea mai mică pânză a noastră cu lăţimea de 3 mm (această pânză este la fel de lată ca un fierăstrău de traforaj), puteţi tăia o rază de 3 mm, cu pânza mijlocie cu lăţimea de 13 mm puteţi tăia o rază de 65 mm. Pânza cu lăţimea de 32 mm nu este potrivită pentru tăierea în forme şi este utilizată doar pentru tăieturi drepte.

Alegerea pasului dinţilor

Pasul dinţilor este indicat ca TPI – Teeth Per Inch (dinţi pe inch). Este vorba de numărul de dinţi pe inch, unitate utilizată în ţările vorbitoare de limbă engleză şi măsoară 25,4 mm. Astfel, TPI 2 indică faptul că distanţa dintre vârfuri este de 13 mm, iar TPI 14 faptul că distanţa dintre vârfuri este de numai 1,8 mm. Pe scurt, cu cât numărul este mai mare, cu atât dintele este mai mic.

Dinţii mici sunt potriviţi pentru materiale dure şi o tăietură curată fină. Dinţii mari sunt folosiţi pentru tăierea grosieră a materialelor şi a materialelor moi. Dacă veţi utiliza un dinte prea mic, spaţiile dintre dinţi se vor umple excesiv cu aşchii şi rezistenţa la tăiere va creşte, pânza nu va intra bine în tăietură şi va tăia strâmb. Dimpotrivă, dacă veţi utiliza un dinte prea mare, tăietura va fi grosieră şi dinţii vor scoate fibrele.

Ce fel de dinte să utilizaţi pentru materialul dumneavoastră?
TPI 2, 3, 4: Se utilizează pentru tăieturi mai puţin grosiere până la grosiere, cu un diametru de 25–100 mm.
TPI 6, 8: Un dinte ideal pentru tăierea lemnului uscat, a lemnului tare, a placajelor, a plasticului şi a materialelor compozite cu un diametru de 10–25 mm.
TPI 10, 14: Un dinte foarte mic pentru cea mai fină tăiere a lemnului, plasticului şi materialelor compozite cu un diametru de până la 10 mm, pentru debitarea metalelor neferoase cu un diametru de până la 30 mm.

Reglarea vitezei pânzei bandă

Cele mai multe fierăstraie cu pânză permit schimbarea vitezei pânzei prin schimbarea poziţiei (transmisiunii) curelei trapezoidale. Unele fierăstraie mai scumpe sunt dotate cu variator care permite mărirea sau reducerea lină a vitezei pânzei bandă. Cel mai obişnuit interval de viteze pe fierăstraiele verticale este de 300–900 m/min.
La fiecare rotire pe fierăstrău pânza se îndoaie şi se îndreaptă de două ori. Rezistă (în funcţie de lăţimea, tensiunea şi construcţia fierăstrăului cu pânză) aproximativ 15 000 – 500 000 de astfel de îndoiri. Cel mai puţin rezistă pânza cu lăţimea de 3 mm, doar 15 000 – 30 000 de îndoiri. Prin reducerea vitezei pânzei pe fierăstrău, putem creşte durata de viaţă a acesteia de până la trei ori. Bineînţeles, nu este recomandabil să lăsaţi fierăstrăul să meargă în gol.
Alegem o viteză de rotaţie redusă, îndeosebi atunci când tăiem materiale mai dure şi pentru tăierea fină în forme, când nu prea ne pasă de viteza de îndepărtare a aşchiilor. Alegem o viteză de rotaţie mare pentru degroşare, tăierea materialului moale şi tăierea secţiunilor mari. O viteză prea mică poate avea ca rezultat umplerea rapidă a spaţiilor dintre dinţi, iar pânza nu va intra în tăietură. O viteză prea mare a pânzei scurtează inutil durata de viaţă a corpului pânzei.

Materiale speciale

Pentru tăierea unor tipuri speciale de materiale (plăci compozite pe bază de placaj, plăci întărite cu materiale textile, cărămizi, sticlă, beton poros, polistiren, materiale textile, materiale din spumă) folosim pânzele bandă sau pânzele banzic C-grit (materiale dure sau rezistente la abraziune) sau cuţite cu pânză de diferite profile. Pentru tăierea polistirenului se utilizează pânzele bandă sau pânzele banzic Meat&Fish (concepute iniţial pentru tăierea cărnii cu oase), care se caracterizează printr-un ceapraz îngust şi o lăţime redusă a rostului tăieturii – doar 0,16 mm pe fiecare parte.

Nu sunteţi siguri de alegerea făcută? Sau aveţi întrebări suplimentare? Scrieţi-ne în discuţia de sub articol, vă vom sfătui bucuroşi.

 

Te-a ajutat acest articol?

Evaluează și ajută-ne să ne îmbunătățim conținutul

Evaluare generală 4.6
Evaluare
article-rationg-decoration
Comentarii
soare marian
Cota de 2040 ce lungime reprezintă ? Totală a pânzei sau distanța dintre axele roților ? Sau altă lungime ? Specificați vă rog, că vreau să-mi fac un banzic pentru acasă și trebuie să știu la ce distanță să pun roțile între ele.
SIMONDS

Bună ziua,
2040 este lungimea pânzei de ferăstrău. Depinde de diametrul roților tale. Dacă aveți roți cu un diametru de exemplu de 250 mm, distanța dintre axele roților este (2040 - 250x3,14)/2= 627,5 mm.
Mult noroc, vă salută echipa Simonds.

Aveți o întrebare despre acest articol?