În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra tensionării pânzei bandă. Pentru ca pânza bandă să taie drept, să nu taie strâmb şi să nu cadă de pe roată, aceasta trebuie să fie tensionată corespunzător. Şi ca să nu se rupă, nu are voie să fie întinsă prea mult. Cum ne dăm seama dacă tensionarea pânzei bandă este corectă? Şi cum o putem măsura? Cum ne dăm seama dacă am tensionat pânza prea puţin sau, dimpotrivă, prea mult?

Tensiometru pe pânza bandă
Tensiometru pe pânza bandă

Cum să tensionaţi pânza bandă pentru lemn aflaţi aici.

Montarea pânzei bandă şi tensionarea acesteia cu ajutorul tensiometrului:

Curăţaţi ferăstrăul de pilituri şi murdărie cu o perie sau cu aer comprimat de la compresor. De asemenea, curăţaţi zona elementelor de ghidare (rulmenţi, metale dure). Introduceţi pânza în ferăstrău şi trageţi-o uşor, ca să nu alunece de pe ghidaje. Introduceţi tensiometrul în spaţiul dintre ghidaje şi fixaţi-l pe pânza bandă, setaţi indicatorul la zero. Forţa de tensionare este dată în Newton pe milimetru pătrat (N/mm2). Tensionaţi pânza treptat, până când dispozitivul vă arată valoarea necesară (tabelul de mai jos).

ATENŢIONARE – înainte de a cumpăra tensiometrul, asiguraţi-vă că încape în ferăstrăul dumneavoastră. Unele ferăstraie hobby mai mici lucrează cu un spaţiu limitat şi nu este posibil să fixaţi în ele un tensiometru de 131x100 mm. Dacă nu aveţi posibilitatea să utilizaţi un tensiometru, puteţi verifica vizual arcurile disc - arcurile disc, care sunt parte a tensionării majorităţii ferăstraielor tensionate manual, nu au voie să fie complet apăsate.

Verificarea fixării corecte

După tensionare, porniţi scurt ferăstrăul, lăsaţi pânza să se aşeze (este suficient să lăsaţi pânza să treacă în gol prin ferăstrău de trei sau patru ori). Apoi verificaţi fixarea pânzei în ferăstrău. Marginea din spate a pânzei nu are voie să atingă buza bandajului (proeminenţa din spate de pe roţile motrice), aici trebuie să fie un spaţiu de aproximativ 1 mm. De asemenea, marginea din spate a pânzei nu are voie să atingă metalele dure de ghidare. Toţi rulmenţii trebuie să se rotească liber (verificaţi înainte de a monta pânza), funcţionarea incorectă a acestora va cauza deteriorarea prematură a pânzei bandă.

Verificaţi planeitatea reglării pânzei între ghidaje cu o bucată de pânză în lungime de 30- 40 cm, pe care o introduceţi în ferăstrăul gol şi verificaţi dacă pânza se află perpendicular între rulmenţi şi dacă este fixată ferm (nu se mişcă spre lateral) şi, în acelaşi timp, dacă poate fi mişcată suficient de liber înainte şi înapoi (nu are voie să se înece). Bucata de pânză mostră o putem împacheta la comandă, la cerere, gratuit.

Probleme cu pânza bandă tensionată incorect:

Pânza bandă INSUFICIENT TENSIONATĂ va tăia strâmb. De asemenea, poate cădea de pe roată.

Pânza bandă EXCESIV TENSIONATĂ se rupe prematur, se poate rupe în sudură şi în afara sudurii, pe circumferinţa pânzei apar adesea microfisuri.

Dacă pânza bandă a fost supratensionată se poate verifica astfel: aşezaţi pânza ruptă pe podea sau pe o suprafaţă plană cu partea exterioară (cea care nu a fost aşezată pe roată) spre podea. Dacă pânza nu a fost supratensionată, aceasta va rămâne întinsă pe suprafaţa plană. Dacă pânza a fost supratensionată, capetele se vor ridica semnificativ în sus (peste 10 mm) sau nu va fi posibil să o aşezaţi drept pe suprafaţă plană.

 Tabelul tensionării pânzei bandă

Dimensiunea pânzei bandă Forţa de tensionare
13 x 0,65 mm 130-150 N/mm2
20 x 0,9 mm 160-180 N/mm2
27 x 0,9 mm 200-220 N/mm2
34 x 0,9 mm 240-250 N/mm2
41 x 1,3 mm 250-260 N/mm2
54 x 1,3 mm 260-280 N/mm2
54 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
67 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
80 x 1,6 mm 280-300 N/mm2

Te-a ajutat acest articol?

Evaluează și ajută-ne să ne îmbunătățim conținutul

Evaluare generală 5.0
Evaluare
article-rationg-decoration
Comentarii

Aveți o întrebare despre acest articol?