Cum să vă construiţi un fierăstrău cu bandă?

De ce trebuie să ţineţi cont la construirea unui fierăstrău cu bandă acasă? Aceste lucruri le vom afla în noul articol din domeniul pânzelor bandă. Construirea unui fierăstrău cu bandă acasă nu este dificilă şi acest lucru îl veţi reuşi şi dumneavoastră.

Un proprietar entuziast al unei cabane, un constructor ocazional sau un om priceput la toate nu are nevoie să cumpere unelte scumpe de zeci sau sute de mii. Mai ales atunci când trebuie să taie lemne doar de câteva ori pe an. De aceea, aceşti oameni au deseori în grădinile şi atelierele lor alternative realizate acasă. Cu toate acestea, pentru ca un fierăstrău astfel realizat să servească pe deplin, trebuie să ţinem cont de:

  • Elementele şi componentele care nu au voie să lipsească nici pe un utilaj construit manual,
  • alegerea şi reglarea corectă a pânzei bandă.

Am căutat inspiraţie pentru construcţia unui fierăstrău acasă direct la clienţii noştri, care au propriile procedee dovedite. Şi ce tip de pânză să alegeţi sau cum să vă descurcaţi cu ea? În privinţa acestui lucru vă vom sfătui noi. 👍

Deci, de ce trebuie să ţineţi cont la construirea unui fierăstrău?

  1. Roţi motrice – Pot fi din oţel sau fontă. Pot fi folosite şi roţi auto cu anvelope, care ar putea strânge mai bine pânza bandă, care sub acţiunea căldurii se întinde şi scurtează (o creştere a temperaturii de 15° C = o întindere de aproximativ 1 mm per lungime de 5 m). La dispozitivul de tensionare sunt importante arcurile sau şaibele cu arc.
  2. Dimensiunea roţilor motrice – Diametrul roţilor ar trebui să fie de cel puţin 450 mm, recomandabil 550 mm. Datorită îndoirii şi îndreptării frecvente a pânzei bandă (30 până la 70 de mii de îndoiri pe oră, în funcţie de lungime şi viteză) vă recomandăm să alegeţi un diametru al roţilor de 500 de ori mai mare decât grosimea pânzei (în cazul pânzelor înguste pentru buşteni care au o grosime de 0,9 sau 1,1 mm). Dacă alegeţi un diametru mic al roţilor, pânzele se vor rupe.
  3. Roată stabilă, roată de curea, motor – Diametrul roţilor de curea trebuie ales astfel încât viteza pânzei să fie de 20-35 m/s. Este potrivit un motor cu o putere de aproximativ 5 kW.
  4. Roată de tensionare glisantă – Întinde pânza şi cu ajutorul acesteia poate fi reglată înclinarea. Prin înclinare reglaţi pânza faţă de ghidaje şi o asiguraţi împotriva deplasării înainte sau căderii.
  5. Role de ghidare cu bandaje sau rulmenţi de sprijin în spate – Au funcţia de ghidare şi, de asemenea, împiedică căderea pânzei. Dacă rolele de ghidare sunt doar din partea superioară, rolele apasă uşor pe pânză şi o menţin într-o poziţie stabilă, astfel încât să nu oscileze.
  6. Sistem de ridicare cu manivelă şi riglă de măsurare – Poate fi rezolvat cu două cabluri sau tije filetate. Cablurile sunt mai uşor de fabricat, dar să aveţi mare grijă ca fierăstrăul să fie în poziţia orizontală şi să înfăşuraţi uniform cablurile pe cilindru. În cazul sistemului cu două tije filetate, ridicarea simetrică a utilajului este garantată de lanţ. Roata dinţată cu manivelă determină avansul constant al pânzei (de ex., 1 dinte de pe roată = 1 mm deplasare a curelei în jos sau în sus), iar clichetul asigură menţinerea în poziţia respectivă. Atenţie! Fierăstrăul nu are voie să cadă spontan din cauza vibraţiilor.
  7. Răcirea pânzei bandă – Un lucru destul de simplu, dar important. Fără răcire, lucrul nu va merge prea bine. Este suficient să plasaţi deasupra fierăstrăului un recipient cu robinet şi furtun. Apa trebuie adusă la pânză, astfel încât să curgă pe ea şi să o răcească înainte de a intra în lemn.
  8. Avansul fierăstrăului (cursa) pe şine – Clienţii noştri au rezultate bune cu aşa-numitele profiluri în L şi roţile canelate. Motivul este probabil simplitatea execuţiei şi preţul. Avansul poate fi ancorat cu traverse sau fixat prin betonare. Importantă este o bază solidă care influenţează planeitatea şi, desigur, orizontalitatea cu pânza bandă.
  9. Grinzi de susţinere, suporturi unghiulare, fixarea buştenilor – Trebuie realizate astfel încât buşteanul să poată fi manevrat bine şi să poată fi fixat cu uşurinţă pe cursă.
  10. Capacele roţilor motrice – Un element de siguranţă important, deoarece pânza bandă poate ieşi de pe roata motrice sau poate crăpa şi apoi sări în afară. Pentru a evita accidentele, este indicat să echipaţi ferăstrăul cu capace de protecţie. O variantă ar fi acoperirea integrală a roţilor şi pânzei, mai frecvent este însă întâlnită varianta acoperirii parţiale a roţii motrice pe direcţia de mişcare a pânzei (a se vedea fotografia ferăstrăului verde).
     
    Esenţială este îndoirea capacului în direcţia în jos (datorită acestui lucru capacul va ţine pânza ruptă ca aceasta să nu sară în afară), precum şi faptul că suprafaţa capacului trebuie să depăşească roţile în direcţia înainte în faţa acestora, astfel încât să ajungă sub nivelul pânzei superioare (dacă pânza ar ieşi de pe roată, de ex., din cauza unei reglări incorecte, capacul o va împiedica să sară în afară). Ideal ar fi să lăsaţi un spaţiu între roţi şi capac, care să permită înlocuirea pânzei bandă, dar în acelaşi timp, să o împiedice să sară uşor în afară.

Cum să alegeţi pânza de fierăstrău şi cum să o reglaţi?

  1. Grosimea pânzei – Pânzele bandă pentru buşteni au o grosime de 0,9 sau 1,1 mm (a doua variantă este mai rigidă şi, de regulă, se menţine mai bine în tăietură). Pânzele ar trebui să fie alese ţinând cont şi de diametrul roţilor motrice ale utilajului.
  2. Pasul dintelui – pentru buşteni recomandăm un pas de 1,1 TPI, ceaprăzuiţi şi ascuţiţi pentru lemn moale (SOFT) sau tare (HARD).
  3. Dimensiunile disponibile ale pânzelor bandă pentru buşteni pot fi găsite pe site-ul nostru – pânze bandă pentru lemn: seria RipperS Premium.
  4. Montarea şi reglarea pânzei – Cu roţile din oţel sau fontă, reglarea pânzei ar trebui să fie uşoară şi rapidă, în timp ce roţile cu anvelope pot răspunde mai bine la întinderea pânzei sub acţiunea căldurii. Dinţii pânzei nu ar trebui să fie aşezaţi pe roată, ci să iasă în afară. Rolelor de ghidare împiedică căderea pânzei, prin înclinarea roţii pânza se reglează astfel încât spaţiul dintre marginea din spate a acesteia şi ghidaj să fie minim.
  5. Tensionarea pânzei – Pânza bandă trebuie tensionată la aproximativ 200 N pe 1 mm2 de secţiune.

Vă este totul clar? Alegeţi-vă banda în e-shopul nostru. În caz de necesitate, vă stăm la dispoziţie la contactele de aici. Vom fi bucuroşi să vă răspundem la întrebări şi să vă ajutăm să vă alegeţi pânza bandă.

De asemenea, respectaţi regulile de securitatea muncii, deserviţi maşinile-unelte cu respect şi în jurul ferăstrăului pornit deplasaţi-vă cu atenţie.

Aveţi experienţă cu construirea unui fierăstrău cu bandă acasă? Inspiraţi-i şi pe alţi aventurieri. Împărtăşiţi-ne impresiile dumneavoastră în comentariile de sub articol şi haideţi să le discutăm.

 

Te-a ajutat acest articol?

Evaluează și ajută-ne să ne îmbunătățim conținutul

Evaluare generală 4.4
Evaluare
article-rationg-decoration
Comentarii

Aveți o întrebare despre acest articol?